Τα Κυριότερα είδη ελιάς

Η ελιά, ένα ιερό δέντρο για την Ελλάδα, καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες, χαρίζοντάς μας τον καρπό της, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Η Ελλάδα, με το ιδανικό κλίμα και έδαφος, αποτελεί εστία καλλιέργειας για πλήθος ποικιλιών ελιάς, με τις 3 πιο γνωστές να είναι η Καλαμών, η Χαλκιδικής και η Αμφίσσης.



Ελιά Καλαμών


Η ελιά Καλαμών, ίσως η πιο ξακουστή ελληνική ποικιλία, οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη πόλη της Πελοποννήσου, όπου καλλιεργείται κατά κύριο λόγο. Ο καρπός της Καλαμών ξεχωρίζει για το μεγάλο και μακρύ του σχήμα, το σκούρο μωβ χρώμα και τη σφιχτή σάρκα του. Η γεύση της είναι έντονη και αλμυρή, καθιστώντας την ιδανική για απευθείας κατανάλωση, σαλάτες, αλλά και ως συστατικό σε πλήθος πιάτων, όπως η χωριάτικη σαλάτα, η πίτσα και τα ζυμαρικά. Η ελιά Καλαμών, εκτός από την εκλεπτυσμένη γεύση της, φημίζεται και για τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει, προσφέροντας ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.



Ελιά Χαλκιδικής


Η ελιά Χαλκιδικής, γνωστή και ως "μαντζανέλα", καλλιεργείται στην ομώνυμη χερσόνησο, χαρίζοντάς μας έναν καρπό μεσαίου μεγέθους. Το πράσινο χρώμα, η τραγανή σάρκα και η ελαφριά γεύση με τη γλυκιά επίγευση, καθιστούν την ελιά Χαλκιδικής ιδανική επιλογή για απευθείας κατανάλωση, σαλάτες και ως συνοδευτικό σε τυριά και κρασί. Η ποικιλία αυτή, χάρη στην ισορροπημένη γεύση της, ταιριάζει αρμονικά με πλήθος γεύσεων, αναδεικνύοντας τα πιάτα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.



Αμφίσσης


Η ελιά Αμφίσσης, γνωστή και ως "μαύρη ελιά", καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέροντας έναν καρπό μικρού μεγέθους και στρογγυλού σχήματος. Το μαύρο χρώμα, η μαλακή σάρκα και η ήπια γεύση με την ελαφριά αλμυρότητα, καθιστούν την ελιά Αμφίσσης ιδανική επιλογή για βρώση ως ορεκτικό, σε σάντουιτς και πίτες. Η ευελιξία της ποικιλίας Κονσερβολιά την καθιστά δημοφιλή επιλογή για πλήθος συνταγών, προσθέτοντας μια γευστική πινελιά σε κάθε πιάτο.



Εκτός από τα 3 κύρια είδη, η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια γκάμα από ποικιλίες ελιάς, όπως η Θρούμπα, η Κρητικιά και η Σιδηρολιά, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας εξαρτάται από τις γευστικές προτιμήσεις και τον τρόπο χρήσης. Είτε επιλέγετε ελιές για απευθείας κατανάλωση, είτε για να τις ενσωματώσετε στις συνταγές σας, η Ελλάδα, με την πλούσια παράδοση και ποικιλία, προσφέρει την τέλεια ελιά για κάθε γούστο.



Κατανάλωση:

Καλαμών 40%
Χαλκιδικής 25%
Αμφίσσης 20%


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μπορείτε να μας καλέσετε για οποιαδήποτε απορία ή ενημέρωση, όπως επίσης μπορείτε να μας στείλετε email ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνία
Κλείστε ένα Ραντεβού για μια περιήγηση

και γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους και τους χώρους μας.

Κλείστε Ραντεβού