Το μέλι είναι η απόλυτη φυσική γλυκιά απόλαυση, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ουσία σακχαρίνης. Προσφέρει ένα πλούσιο μείγμα ιδιοτήτων, οι οποίες καταπολεμούν τις ασθένειες, καθιστώντας το μια αξιοσημείωτη προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά.
Το μέλι αποτελείται από 75 έως 80% υδατάνθρακες και 15 έως 20% νερό, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση. Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.
Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες στο μέλι ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή, σύμφωνα με μια επιστημονική ανασκόπηση του 2017. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες μέσω μακροχρόνιας κυτταρικής βλάβης.
Αλλά τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορούν να καταστείλουν τις κυτταρικές διεργασίες που εμπλέκονται στη φλεγμονή, αποτρέποντας περαιτέρω τη νόσο. Επιπλέον, το μέλι προσφέρει βιταμίνη C, ένα μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή και να βελτιώσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επιτίθενται σε ξένα βακτήρια και ιούς. Έτσι, προστατεύτει το σώμα από μόλυνση.