Για μια επιτυχημένη εγκατάσταση τζακιού

Το αποτέλεσμα και η επιτυχία της εγκατάστασης του τζακιού σημαίνει κάποια πράγματα για τον καθένα αλλά και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Βέβαια, η επιτυχημένη εγκατάσταση ενός τζακιού φαίνεται τελικά όταν ανάψουμε το τζάκι αλλά όχι αποκλειστικά τότε. Από ποιους παράγοντες όμως εξαρτάται αυτή η επιτυχημένη εγκατάσταση τζακιού;

Κατ’ αρχάς ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχημένη εγκατάσταση ενός τζακιού είναι η εμπειρία αυτού που κάνει την εγκατάσταση. Ίσως να φαίνεται ότι είναι απλό το να εγκαταστήσει κάποιος ένα τζάκι και ειδικά για τα πετρόχτιστα τζάκια ανοιχτού τύπου, ο κάθε χτίστης μπορεί να κάνει την εγκατάσταση. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν και μόνο ένας πεπειραμένος τεχνίτης μπορεί να τις γνωρίζει. Γι αυτό είναι σημαντικό και επιβεβλημένο για την επιτυχία της τοποθέτησης τζακιού να επιλέγεται εξειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία της εγκατάστασης ενός τζακιού είναι ο βαθμός δυσκολίας στην τοποθέτηση του. Αυτό εξαρτάται πέρα από οτιδήποτε άλλο από τον τύπο του τζακιού και το μέγεθός του. Ένα μεγάλο τζάκι είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να εγκατασταθεί από ένα μικρό. Επίσης ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι έχει περισσότερες λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν από ένα παραδοσιακό ανοιχτού τύπου. Οι απαιτήσεις τοποθέτησης λοιπόν σε ένα ενεργειακό τζάκι είναι ακόμα μεγαλύτερες και η εξειδίκευση πιο επιβεβλημένη.

Τι σημαίνει όμως επιτυχημένη εγκατάσταση και τι μπορεί να πάει στραβά ώστε να θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το τζάκι που εγκαταστήσαμε;

Κατ’ αρχάς επιτυχία στην εγκατάσταση ενός τζακιού σημαίνει ότι όταν το ανάψουμε λειτουργεί κανονικά και ζεσταίνει το σπίτι χωρίς να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης σημαίνει ότι είναι όμορφα κατασκευασμένο και εγκατεστημένο και δεν υπάρχουν ασχήμιες και κακοτεχνίες που προκαλούν το μάτι και μας αφήνουν δυσαρεστημένους. Επίσης σημαίνει ότι όταν το κοιτάμε, χαιρόμαστε να το βλέπουμε και ταιριάζει στο χώρο που το έχουμε τοποθετήσει και αυτό εξαρτάται κυρίως από τη σωστή επιλογή στην αγορά.

Επιτυχημένη εγκατάσταση τζακιού επίσης σημαίνει ότι το κόστος της εγκατάστασης δεν είναι δυσανάλογο του αποτελέσματος και του τζακιού που έχουμε μπροστά μας. Μια πανάκριβη εγκατάσταση, δεν θα θεωρηθεί ποτέ επιτυχημένη όσο κι αν είναι άρτια τεχνικά ή εμφανισιακά. Αναζητάμε λοιπόν φτηνές τιμές και ποιοτική δουλειά στην εγκατάσταση ενός τζακιού.

Ένα τζάκι χωρίς επιτυχία στην επιλογή και στην εγκατάστασή του δεν θα ζεσταίνει καθόλου το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Και υπάρχει κάτι ακόμα πιο δύσκολο από αυτό. Να μην μπορεί να ανάψει καθόλου τα ξύλα και να ανεβάσει θερμοκρασία. Μια τεράστια εστία για παράδειγμα, με διαστάσεις δυσανάλογες, δεν θα αφήνει περιθώρια τα ξύλα που ανάβουμε να αυξήσουν τη θερμοκρασία της εστίας του με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλά ξύλα αλλά και να ανάβουν δύσκολα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα, ίσως το πιο σημαντικό βέβαια στη λειτουργία ενός τζακιού είναι το κάπνισμα. Η κακή κατασκευή της εστίας και της καμινάδας, οι λανθασμένες διαστάσεις και η άγνοια στις λεπτομέρειες της κατασκευής και τοποθέτησης που πρέπει να προσεχθούν, μπορούν να οδηγήσουν στο πρόβλημα του καπνίσματος. Και είναι συχνό το φαινόμενο να ανάβει το τζάκι και σε λίγο ο χώρος να γεμίζει με καπνό. Όταν αυτό όμως είναι κανόνας στο άναμμα του τζακιού, ή πρέπει να επέμβουμε για την επιδιόρθωση του προβλήματος αν αυτό μπορεί να γίνει, ή πρέπει να εγκαταλείψουμε τελείως το τζάκι, κάτι που σαφώς ονομάζεται πλήρης αποτυχία.

Ο σωστός τρόπος να ανάψουμε το τζάκι

Η θαλπωρή του τζακιού είναι ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία στο σπίτι για την συγκέντρωση της οικογένειας στις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Όμως η γοητεία χάνεται όταν πρέπει να περιμένεις για ώρα μπροστά σε ένα τζάκι που δε λέει να ανάψει με τίποτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μη τα βάζετε με το τζάκι ή με τη φωτιά και προπαντός μην απογοητεύεστε. Η ανθρώπινη φυλή σε όλες τις γενιές πάντοτε τα κατάφερνε. Γιατί όχι και σεις; Απλά κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και σε λίγο σίγουρα θα απολαμβάνεται τη ζεστασιά της οικογενειακής εστίας.

  1. Θα χρειαστείτε μικρά στεγνά κομματάκια ξύλου (προσάναμμα) και χαρτί. Υπάρχουν σίγουρα τέτοια κομμάτια ξύλο στην αποθήκη σας, ή αν δε βρείτε εκεί, θα βρείτε σίγουρα έτοιμο προσάναμμα στα σημεία πώλησης καυσόξυλων. Χρησιμοποιείτε κυρίως χαρτί από εφημερίδες και οπωσδήποτε αποφύγετε το ιλουστρασιόν χαρτί από διαφημιστικά φυλλάδια ή έγχρωμα περιοδικά γιατί περιέχει πολλά χημικά, βλαβερά για το περιβάλλον.
  2. Τσαλακώστε μερικά κομμάτια χαρτί και τοποθετήστε τα στο κέντρο της εστίας και κατά προτίμηση κατευθείαν πάνω στα πυρότουβλα. Με τη χρήση σχάρας, τα πυρότουβλα αργούν να θερμανθούν και έτσι επιβραδύνεται το φούντωμα της φλόγας.
  3. Τώρα τοποθετήστε κομμάτια από προσάναμμα πάνω στο χαρτί, ακτινικά (teepee). Αυτό επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα, κάτι πολύ σημαντικό για μια επιτυχημένη ανάφλεξη.
  4. Ανάψτε το τσαλακωμένο χαρτί σε δυο τρία σημεία.
  5. Ανοίξτε τελείως τη θυρίδα εξαερισμού (damper) της καμινάδας, επιτρέποντας έτσι την αναγκαία ποσότητα αέρα να κυκλοφορήσει στο χώρο καύσης. Μόλις το προσάναμμα «αρπάξει», προσθέστε λίγα ξυλάκια ακόμα για να σταθεροποιηθεί η φωτιά και ΟΧΙ ξανά χαρτί.
  6. Αφού το προσάναμμα ανάψει, αρχίστε σιγά-σιγά να προσθέτετε μικρά και στεγνά καυσόξυλα. Αν προσθέσετε από νωρίς μεγάλα κούτσουρα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ατονήσετε τη φλόγα.
  7. Όταν τα ξύλα ανάψουν καλά και ο καπνός μειωθεί, είναι ένδειξη ότι η σωστή απαγωγή του καπνού στην καμινάδα έχει ξεκινήσει και είναι ώρα να αρχίσετε πλέον να βάζετε μεγάλα, και πάντα στεγνά, κούτσουρα στη φωτιά και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη ζεστασιά.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο καύσης των καυσόξυλων κλείνοντας λίγο τη θυρίδα εξαερισμού.

Μυστικά για ασφάλεια τζακιού

Είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε ένα ιδιαίτερα κρύο Χειμώνα; Θα είστε σίγουρα έτοιμοι, αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα τζάκι, λαμπερό αποδοτικό και ασφαλές.

  1. Να καίτε μόνο καλά στεγνωμένα κούτσουρα, που έχουν κοπεί, στοιβαχτεί και στεγνώσει για οκτώ ως δώδεκα μήνες. Υπάρχουν στην αγορά ειδικά υγρόμετρα για καυσόξυλα, που μπορείτε να προμηθευτείτε με χαμηλό κόστος, για να ελέγχετε την υγρασία των ξύλων. Καλύψτε το σωρό των ξύλων με κάποιο μουσαμά μόνο από πάνω, αφήνοντας ανοιχτές τις πλευρές για να παίρνουν αέρα. Σκληρά, πυκνά ξύλα όπως καρυδιά, οξιά, δρυς και ελιά καίγονται για περισσότερη ώρα, αλλά είναι πιο δύσκολο να ανάψουν και γι αυτό είναι σημαντικότερο από τα υπόλοιπα να είναι καλά στεγνωμένα. Πιο ελαφριά ξύλα όπως έλατο ή πεύκο αρπάζουν πιο γρήγορα, αλλά καίγονται πιο εύκολα και γι αυτό θα χρειαστεί να βάζετε περισσότερα ξύλα στη φωτιά και πιο συχνά.
  2. Να καίτε καυσόξυλα και μόνο καυσόξυλα! Καφάσια, παλέτες, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, πάνελ από έπιπλα κουζίνας, βαμμένα ξύλα ή άλλα επεξεργασμένα ξύλα, όταν καίγονται απελευθερώνουν χημικά που φτωχαίνουν ή και βλάπτουν την ποιότητα του αέρα στο περιβάλλον του σπιτιού.
  3. Προσπαθήστε να καθαρίζετε τα τοιχώματα του τζακιού κατόπιν κάθε ψησίματος. Τα στερεά λίπη που προέρχονται από τις τροφές δημιουργούν δυσοσμία αλλά επίσης εγκυμονούν κίνδυνο για ανάπτυξη φωτιάς στην καμινάδα.
  4. Να κλείνετε τη θυρίδα εξαερισμού της καμινάδας όταν το τζάκι δεν ανάβει, για να εμποδίσετε το ζεστό αέρα του σπιτιού, αλλά και τα χρήματα που ξοδέψατε για να τον ζεστάνετε, να «το σκάσουν» από το άνοιγμα.
  5. Να έχετε ανοιχτό το πτυσσόμενο γυάλινο προστατευτικό όταν το τζάκι ανάβει, για να αφήνετε τη θερμότητα να διαχυθεί στο χώρο. Για τα ενεργειακά τζάκια (κλειστού τύπου με σύστημα ανακύκλωσης του αέρα), τα προστατευτικά πρέπει να παραμένουν κλειστά για να εμποδίζεται η άσκοπη απώλεια θερμότητας.
  6. Τοποθετήστε στην καμινάδα προστατευτικό καπέλο για να εμποδίσετε τη βροχή, το χιόνι ή διάφορα αντικείμενα να πέσουν μέσα σ’ αυτήν και να μειώσουν την αποδοτικότητά της. Τα καπέλα είναι εφοδιασμένα με πλευρικά ανοίγματα για να έχει τη δυνατότητα ο καπνός να διαφεύγει.
  7. Να αντικαθιστάτε τη στεγανοποίηση των θυρίδων εξαερισμού όταν φθαρεί, για να μειώσετε την άσκοπη απώλεια θερμότητας. Ένα στόμιο καμινάδας με θυρίδα εξαερισμού που λειτουργεί παράλληλα σαν καπέλο, παρέχει καλύτερη στεγανοποίηση από μια παραδοσιακή θυρίδα.
  8. Τοποθετήστε ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτές καπνού κοντά στο τζάκι αλλά και μέσα στα υπνοδωμάτια.
  9. Να καθαρίζεται την καμινάδα οπωσδήποτε μία φορά το χρόνο. Αν καταναλώνετε περισσότερα από 25 κυβικά ξύλα το χρόνο, επιβάλλεται ο καθαρισμός της καμινάδας δύο φορές το χρόνο.
  10. Ανάψτε τη φωτιά στο τζάκι με ασφάλεια προσθέτοντας ξύλα σταδιακά, όσο η θερμοκρασία του αυξάνεται. Ανοίξτε στην αρχή εντελώς τη θυρίδα εξαερισμού για να επιτευχθεί καλή απαγωγή του καπνού από τα πρώτα στάδια. Ανάβετε, περιστασιακά τουλάχιστον, δυνατή φωτιά, με ανοιχτή πλήρως τη θυρίδα εξαερισμού, ώστε να εμποδίζετε την καθυστερημένη απομάκρυνση του καπνού από το χώρο καύσης και την παράλληλη συγκέντρωση πισσέλαιου στα τοιχώματα του τζακιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τζάκια – Ψησταριές

H κοινωνική ζωή στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τις μεγάλες παρέες, ή τις μικρότερες, το φαγητό και το ψήσιμο. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν ψησταριές είτε πολύ μικρές, είτε μεγαλύτερες, είτε χτιστές ψησταριές κήπου (barbeque), όπως αυτές για το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα.

Είναι πολλοί όμως αυτοί που θα ήθελαν να έχουν τη δική τους ψησταριά χρησιμοποιώντας το τζάκι τους. Γιατί είναι γεγονός ότι το τζάκι δεν είναι κατάλληλο μόνο για ψήσιμο κάστανων και για πατάτες στη χόβολη. Και τις μέρες του χειμώνα υπάρχει μια έτοιμη φωτιά στο σπίτι που μπορεί κάλλιστα να ψηθούν εκεί όχι μόνο κάστανα αλλά λουκάνικα, κρέας και γενικά κάθε είδους κοψίδια.

Το ψήσιμο στο τζάκι είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Και είναι πολλοί αυτοί που έχουν αφήσει τις ψησταριές και τα barbeque σε καλοκαιρινή μόνο χρήση, ενώ το χειμώνα χρησιμοποιούν μόνο το τζάκι. Υπάρχει δε ειδικός εξοπλισμός για ψήσιμο στο τζάκι με σχάρες και ειδικές βάσεις για να στερεωθούν αυτές.

Είναι συνηθισμένο να γίνεται χρήση έτοιμου κάρβουνου ακόμα και για ψήσιμο στο τζάκι, για λόγους ταχύτητας και ευκολίες. Όμως οι πιο συνειδητοποιημένοι χρησιμοποιούν να ψήνουν καίγοντας ξύλο και μάλιστα ψήσιμο με ξύλο ελιάς και άλλων ποιοτικών ξύλων. Τα ξύλα αυτά είναι ιδανικά για το ψήσιμο γιατί αφήνουν πάνω στο κρέας μια όμορφη μυρωδιά και το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό και επιθυμητό.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό, το ξύλο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο στο τζάκι να είναι κατάλληλο. Ένα ακατάλληλο ξύλο θα καπνίζει και θα αφήνει άσχημη μυρωδιά στο φαγητό. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κάψιμο ξύλα που προέρχονται από έπιπλα ή μελαμίνες επειδή αυτά έχουν αναθυμιάσεις από χημικά και βλαβερά αέρια. Δεν είναι ακατάλληλα μόνο για ψήσιμο αλλά γενικά για άναμμα του τζακιού για το λόγο αυτό. Είναι καταστροφικά για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι είναι πολύ ευχάριστες οι μυρωδιές που αναδίδουν τα παϊδάκια και οι μπριζόλες καθώς ψήνονται. Κανένας όσο χορτάτος κι αν είναι δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται στα κάρβουνα.

Όμως το ψήσιμο στο τζάκι, μέσα στο σπίτι έχει τα εξής προβλήματα. Δημιουργεί κάπνα μέσα στο σπίτι, αφήνει σταγόνες λίπους μέσα στο τζάκι που η συσσώρευσή τους έχει τον κίνδυνο ανάφλεξης και πυρκαγιάς στην καμινάδα και τέλος αφήνει μια μόνιμη μυρωδιά λίπους μέσα στο σπίτι που είναι δυσάρεστη και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.

Για το λόγο αυτό, το ψήσιμο μέσα στο σπίτι, στο τζάκι, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφεύγονται αυτά το προβλήματα. Είναι όπως και να το κάνει κανείς, προτιμότερο το ψήσιμο σε ανοικτούς χώρους. Υπάρχουν τζάκια που είναι υπαίθρια είναι χτισμένα δηλαδή σε κήπους και αυλές ή επίσης τα γνωστά fire pit υπαίθριοι χτιστοί λάκκοι για άναμμα φωτιάς, και εκεί μπορεί κάποιος να ψήσει χωρίς πρόβλημα. Φυσικά η ιδανική λύση είναι οι ψησταριές κήπου, τα γνωστά barbeque, που υπάρχουν σε αρκετά σπίτια με αυλές στις αστικές περιοχές αλλά κυρίως στην επαρχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρώματα για τζάκια

Όταν ακούμε για χρώμα στην εστία του τζακιού, κατευθείαν έρχεται στο μυαλό μας η γνωστή εικόνα με εκείνο το κιτρινωπό ή κεραμιδοκόκκινο χρώμα των πυρότουβλων. Και αυτό είναι η καλή εκδοχή. Επειδή υπάρχει και η λιγότερο καλή και πιο συνηθισμένη εκδοχή με τη μόνιμη μουτζούρα μέσα στην εστία του τζακιού. Το χειμώνα αυτή η θέα δεν είναι τόσο ενοχλητική επειδή το τζάκι βρίσκεται σε λειτουργία και κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό. Το καλοκαίρι όμως που το τζάκι δεν ανάβει, η θέα αυτή δεν είναι τόσο όμορφη.

Και οι νοικοκυρές καταφεύγουν στο κρύψιμο της εστίας με τις πόρτες-σχάρες προστασίας, ενώ από μπροστά τοποθετούνται κεριά και τεχνητά λουλούδια ή μπιμπελό για να κρύψουν το άσχημο. Είναι επίσης πολλοί αυτοί που προτιμούν να μην ανάβουν καθόλου το τζάκι για να αποφύγουν αυτή την άσχημη και αντιαισθητική εμφάνιση. Όμως αυτό είναι άδικο και όλο αυτό το ωραίο πράγμα μέσα στο σπίτι είναι εντελώς ανεκμετάλλευτο.

Αυτό βέβαια το πρόβλημα στα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια δεν υπάρχει. Εκεί όλα είναι κρυμμένα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Από την άλλη ολόκληρη η εστία έχει μαύρο χρώμα και η μουτζούρα δεν φαίνεται. Κάποιοι επίσης πιο σχολαστικοί, πλένουν την εστία με κάποιο καθαριστικό και απομακρύνουν τη μουτζούρα. Για χρώμα όμως μέσα στην εστία του τζακιού κανείς δεν μπορεί να μιλήσει. Είναι κάτι που δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο στη φαντασία.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει εμφανιστεί στην αγορά η πραγματοποίηση αυτής της φαντασίας. Χρωματιστό τζάκι στην εστία. Πρόκειται για το κεραμικό κλασικό ή ενεργειακό τζάκι, μια ελληνική πατέντα που υπόσχεται εκτός των άλλων χρώμα στην εστία του τζακιού σε οποιοδήποτε χρώμα κάποιος επιθυμεί. Κόκκινο, μπλε, τουρκουάζ, πράσινο, άσπρο, πορτοκαλί ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι ένα τζάκι από πηλό, κεραμικό, με ειδικές πυράντοχες και πυρίμαχες ιδιότητες, με εξαιρετική απόδοση που ξεπερνάει κάθε γνωστό τύπο τζακιού, με υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στην εστία, με εξαιρετική οικονομία στο κάψιμο των ξύλων και με δυνατότητα να λειτουργεί ως ανοιχτού τύπου κλασικό ή κλειστού τύπου ενεργειακό, αφού έχει ειδική αερόθερμη κεραμική εστία, ανεμιστήρα, αεραγωγούς και πόρτες με κεραμικά τζάμια. Αλλά το πιο σημαντικό, διατίθεται σε οποιοδήποτε χρώμα.

Είναι σαν να βλέπει κάποιος μια πορσελάνινη επιφάνεια, χρωματιστή. Μέσα στην εστία και στο δάπεδό της είναι τοποθετημένες χρωματιστές κεραμικές πλάκες με επίστρωση γυαλιού που τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Φανταστείτε να μπείτε σε ένα νησιώτικο σπίτι και αντί να δείτε ένα ασβεστωμένο τζάκι με μια κατάμαυρη μουτζουρωμένη εστία, να δείτε μια πεντακάθαρη εστία σε χρώμα τουρκουάζ ή θαλασσί. Πόσο όμορφη εντύπωση θα σας δημιουργήσει!

Γι αυτό το πράγμα μιλάμε. Και κάτι ακόμα περισσότερο. Όταν έρθει το καλοκαίρι, η εστία αυτή μπορεί με ένα απλό σκουπάκι ή ένα σφουγγάρι και λίγο νερό, να καθαρίζεται πλήρως και να γυαλίζει. Ένα τζάκι με μια πανέμορφή, χρωματιστή, γυαλιστερή, πεντακάθαρη εστία, με εντυπωσιακά μοναδικά χρώματα, πέρα από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Και αυτό το θαυμάσιο πράγμα είναι εδώ, στην ελληνική αγορά και είναι το πρώτο πήλινο – κεραμικό τζάκι στον κόσμο. Και αυτό είναι εξολοκλήρου Ελληνικό.

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.

Κάθε πότε γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού;

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συντήρηση ενός τζακιού, είναι ο καθαρισμός της καμινάδας του. Και είναι γενικά γνωστό ότι ο καθαρισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται ετήσια. Ο καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού είναι σημαντικός επειδή όχι μόνο διατηρεί το τζάκι σε καλή κατάσταση και ικανοποιητική λειτουργία, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζει την ασφάλεια και αποτρέπει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Με το άναμμα του τζακιού σε τακτική βάση, συσσωρεύεται στην καμινάδα καπνιά και πίσσα (κρεόζοτο) τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν. Η κάπνα επειδή αφενός μυρίζει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σωματίδια κάπνας κυκλοφορούν στους χώρους του σπιτιού με τις ανάλογες συνέπειες μόλυνσης του αέρα και λερώματος των χώρων και αφετέρου επειδή θα πρέπει το τζάκι να είναι έτοιμο για να λειτουργήσει για τον επόμενο χειμώνα χωρίς προβλήματα. Και η πίσσα επειδή όταν επικάθεται και συσσωρεύεται στα τοιχώματα εγκυμονεί τον κίνδυνο ανάφλεξης της καμινάδας και πυρκαγιάς. Κάθε πότε όμως στην πραγματικότητα θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας;

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας εξαρτάται εκτός των άλλων από τη συχνότητα με την οποία το τζάκι ανάβει ή καλύτερα με την ποσότητα των ξύλων που καταναλώνει σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές αν η κατανάλωση των καυσόξυλων σε ετήσια βάση ξεπερνάει τον ένα τόνο, δύο κυβικά μέτρα περίπου, τότε ο καθαρισμός της καμινάδας θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε σε ετήσια βάση. Αν όμως η κατανάλωση είναι μικρότερη, τότε ο καθαρισμός δεν θα πρέπει οπωσδήποτε πιο αραιά από κάθε δύο χρόνια.

Και βέβαια οι τρόποι για να γίνει ο καθαρισμός αυτός είναι είτε να ανατεθεί σε ειδικό συνεργείο, είτε να το κάνει κάποιος μόνος του με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή κάποιο ειδικό θαμνοειδές φυτό που ξύνει τα τοιχώματα της καμινάδας. Ειδικά δε στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει μόνος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να πάρει οπωσδήποτε μέτρα ασφάλειας για να μην υπάρξει ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση σε ειδικό συνεργείο είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Γενικά στην Ελλάδα, η αναγκαιότητα καθαρισμού της καμινάδας του τζακιού σε τακτική βάση δεν είναι τόσο γνωστή και συνειδητή, οπότε γενικά παραμελείται. Ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ο ετήσιος καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού είναι υποχρεωτικός. Αυτό βέβαια εκτός από θέμα ασφάλειας και καλής λειτουργίας, συμβάλει και στη σωστή απόδοση του τζακιού αλλά και στην οικονομία στην κατανάλωση κούτσουρων.

Ποια θεωρούνται πιο οικονομικά τζάκια

Κατ’ αρχάς όταν λέμε πιο οικονομικό τζάκι ίσως να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα. Την τιμή αγοράς του και το κόστος λειτουργίας του. Δεν θα μπορούσε βέβαια ένα τζάκι να θεωρηθεί οικονομικό όταν για να το αγοράσει κάποιος ξόδεψε λίγα χρήματα, αλλά όταν το ανάβει καίει «τ’ άντερά του» σε ξύλα ή όποιο άλλο καύσιμο χρησιμοποιεί ή επίσης όταν κάθεσαι λίγο πιο μακριά από την εστία του πρέπει να είσαι τυλιγμένος με κουβέρτα. Ή δεν μπορεί να θεωρείται οικονομικό όταν η τιμή αγοράς του είναι πολύ υψηλή και απλά είναι καλό στην απόδοση. Οπότε, όταν λέμε οικονομικό τζάκι, εννοούμε οικονομικό στην ισορροπία μεταξύ αγοράς και λειτουργίας.

Γενικά τα τζάκια που θεωρούνται πιο οικονομικά είναι τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ενώ η απόδοση του παραδοσιακού τζακιού με τα πυρότουβλα δεν ξεπερνάει ποτέ το 12-15%, όταν στα ενεργειακά κλειστού τύπου, η απόδοση ίσως κάποιες φορές να ξεπερνάει και το 80%, μια διαφορά πολύ εντυπωσιακή. Και όταν εδώ λέμε απόδοση, εννοούμε την θερμική απόδοσή του τζακιού σε σχέση με τη θερμική ικανότητα των καυσόξυλων.

Οι λόγοι που τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκι θεωρούνται τα πιο οικονομικά είναι οι παρακάτω:

  1. Είναι κλειστού τύπου, οπότε η ποσότητα του αέρα που καταναλώνουν είναι μικρή, σε σχέση με τα ανοιχτού τύπου, και αυτό έχει σημασία αν σκεφτούμε ότι όλος αυτός ο αέρας είναι ήδη θερμός, αφού προέρχεται από το χώρο που ήδη έχουμε ζεστάνει.
  2. Κατανάλωση αέρα συνεπάγεται κατά συνέπεια, κατανάλωση καυσόξυλων. Τα ενεργειακά τζάκια καταναλώνουν περίπου 60% λιγότερα κούτσουρα από ότι τα κλασικά τζάκια.
  3. Στα ενεργειακά τζάκια υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης της φωτιάς. Οπότε δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το λειτουργούμε σε πλήρη ένταση όταν για κάποιο λόγο δεν το χρειαζόμαστε. Οπότε κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία σε ξύλα.
  4. Στα συμβατικά τζάκια με τα πυρότουβλα, ένα μεγάλο μέρος της, με τόσο κόπο, αποκτημένης θερμότητας, χάνεται από τους τοίχους πίσω από το τζάκι. Στα ενεργειακά τζάκια, τα τοιχώματα είναι μονωμένα με κεραμοβάμβακα, αποτρέποντας τη διαρροή της πολύτιμης θερμότητας, αφήνοντας τη να φύγει μόνο από μπροστά, μέσα στο δωμάτιο.
  5. Η εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα μέσω του αερόθερμου, οδηγεί το θερμό αέρα όχι μόνο γύρω από το τζάκι, αλλά σε όλο το χώρο, δημιουργώντας καλύτερα αποτελέσματα θέρμανσης παντού.

Μετά από τα παραπάνω, μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι στα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια κλειστού τύπου, ακόμα και να είναι λίγο πιο ακριβά από τα παραδοσιακά, η σχέση τιμής-απόδοσης είναι η βέλτιστη και να κατανοήσει γιατί θεωρούνται αλλά και είναι τα πιο οικονομικά τζάκια.

Ιδέες για τη διακόσμηση του τζακιού

Το τζάκι είναι αδιαμφισβήτητα το στολίδι του σαλονιού ή της κουζίνας μας! Τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, οι φλόγες του ζεσταίνουν το χώρο μας κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, αφού η ομορφιά τη φλόγας προσθέτει χρώμα και ζωντάνια στη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Τι γίνεται όμως όταν το τζάκι είναι σβησμένο; Και πάλι μπορεί να κερδίσει πόντους στο design του σπιτιού και να γίνει το επίκεντρο της προσοχής! Διάβασε μερικά tips για να διακοσμήσεις περίφημα το σβηστό σου τζάκι!

Πρόσθεσε μπιμπελό, πίνακες ή αγάλματα Τοποθέτησε στην εστία του τζακιού ένα εντυπωσιακό άγαλμα ή έναν πολύχρωμο πίνακα ζωγραφικής. Προσπάθησε τα χρώματα του στοιχείου που θα προσθέσεις να είναι ανοιχτόχρωμα, ώστε να κάνουν αντίθεση με το σκούρο εσωτερικό του τζακιού, αλλιώς δεν θα φαίνεται τίποτα. Στο ίδιο μοτίβο, μπορείς να τοποθετήσεις πιθάρια, πέτρες ή άλλα διακοσμητικά του σπιτιού.

Βάλε φως! Η φυσική ιδιότητα του τζακιού είναι να εκπέμπει φως και θερμότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να προσθέσουμε λάμψη σε ένα σβηστό τζάκι; Τοποθέτησε μικρά λαμπάκια ή μεγαλύτερα φωτιστικά στην εστία. Επίσης, μια σειρά από κεριά ρεσό θα δημιουργήσουν ένα απίθανο εφέ.

«Φύτεψε» το τζάκι Τα φυτά είναι υπέροχα σε κάθε γωνιά του σπιτιού, ακόμα και μέσα στο τζάκι! Τοποθέτησε στην εστία ένα βάζο με λουλούδια ή μια γλάστρα με φυτά εσωτερικού χώρου. Αν το τζάκι δεν φωτίζετε επαρκώς, προμηθεύσου ένα ψεύτικο φυτό για το τζάκι, που δεν θα έχει ανάγκες για ευήλιο περιβάλλον.

Παίξε με τις αντανακλάσεις Η καμινάδα πάνω από το τζάκι συχνά είναι μια άχαρη επιφάνεια που αναζητούμε τρόπο για να την αναδείξουμε. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η τοποθέτηση ενός απλού φύλλου καθρέπτη, που πάντα αποτελεί ένα έξυπνο τρικ για extra φως και διεύρυνση του χώρου. Ειδικά αν το σαλόνι σου είναι μικρό, ένας καθρέπτης θα «παίξει» έξυπνα με το βάθος , προσθέτοντας νοητά τετραγωνικά στο χώρο.

Στολίστε το περβάζι Συνήθως τα τζάκια διαθέτουν ένα ξύλινο ή μαρμάρινο περβάζι περιμετρικά, πάνω από την εστία. Το σημείο αυτό μπορεί να αποτελεί ένα περίφημο «θεματικό» ράφι! Το βασικό concept είναι ότι εκεί θα τοποθετηθούν όλα τα εποχιακά διακοσμητικά, όπως τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, οι αποκριάτικες μάσκες ή τα Πασχαλινά αυγά!

Μετέτρεψε εύκολα και εύστοχα το τζάκι στο επίκεντρο της προσοχής του σαλονιού! Εσύ πώς θα διακοσμήσεις το τζάκι σου;

Η Ιστορία των ενεργειακών τζακιών

Ο κύριος  λόγος  για τον οποίο υποκινήθηκαν, οι πρώτες εταιρείες  που έφτιαξαν ενεργειακά τζάκια, ήταν  για να εξασφαλίσουν  την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών που έφερνε η έλλειψη πόρτας, όπως στάχτες και σπίθες στο πάτωμα και στα χαλιά, κάτι που αύξανε την πιθανότητα πυρκαγιάς.

Επίσης ήθελαν να φτιάξουν ένα τζάκι το οποίο οι τελικοί καταναλωτές θα απολάμβαναν, χωρίς να έχουν συνεχώς την έγνοια της φωτιάς αλλά μόνον να απολαμβάνουν την θαλπωρή της.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας που τους ώθησε να φτιάξουν ενεργειακό τζάκι με πόρτα, ήταν για να μειώσουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση ξύλου κάτι που συμβαίνει στα ανοικτά τζάκια. Τα τελευταία, στην ουσία τραβάνε τον ζεστό αέρα του χώρου και τον οδηγούν άδοξα προς την καμινάδα. Έτσι, παρατηρείται σπατάλη και διαφυγή ενέργειας κάτι το οποίο ήταν και είναι πολύ ανούσιο. Για τον λόγο αυτό είχαν σαν στόχο να κατασκευάσουν ένα τζάκι κλειστού τύπου, με έλεγχο της εισροής οξυγόνου στον χώρο καύσης κάτι που κατ’ επέκταση θα έφερνε και χαμηλότερη κατανάλωση  στα ξύλα.

Όσο πέρναγαν τα χρόνια, άρχισαν να δοκιμάζουν νέες μεθόδους διαχείρισης της καύσης κάτι το οποίο, εάν είχε σαν αποτέλεσμα να καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση της καύσιμης ύλης, θα ήταν απόλυτα βέβαιο όπως αποδείχτηκε άλλωστε και αργότερα,  ότι θα ανέβαζε τον βαθμό α

Follow by Email
Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status