Η online ψυχοθεραπεία είναι η πρακτική παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών η οποία χρησιμοποιεί το Internet και τα ψηφιακά μέσα (ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) με στόχο τη διεξαγωγή συνεδριών.
Η online ψυχοθεραπεία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των τηλεψυχοθεραπειών.
Η τηλεψυχοθεραπεία έκανε την εμφάνισή της κατά το 1960, περιλάμβανε ψυχοθεραπεία μέσω τηλεφώνου και αναπτύχθηκε προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη παρέμβασης και υποστήριξης σε πληθυσμούς με χαρακτηριστικά που παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα διεξαγωγής δια ζώσης συνεδριών. Τέτοιοι πληθυσμοί ήταν είτε πολίτες που διέμεναν σε απομακρυσμένες περιοχές ή ακόμα στρατιώτες που έχρηζαν επείγουσας ψυχολογικής παρέμβασης για τη διαχείριση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες.
Αναπόφευκτα, η πορεία της online ψυχοθεραπείας ακολουθεί εκείνη της διάδοσης του Internet. Πολλοί θεωρούν ότι η άφιξή της εντοπίζεται το 1986 και αναφέρονται σε πρώιμες μορφές, όπως τα forums συζητήσεων για θέματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η online ψυχοθεραπεία, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα άρχισε να αναπτύσσεται από το 1995, παράλληλα με την έναρξη χρήσης της ψηφιακής κάμερας.
Λίγο αργότερα, το 1997, η ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού για την Ψηφιακή Ψυχική Υγεία (International Society for Mental Health Online) αποτελεί σημαντικό παράγοντα προώθησης και παγίωσης της online ψυχοθεραπείας. Ο εν λόγω οργανισμός αποτέλεσε το πρώτο στήριγμα στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επικοινωνία και στην ενημέρωση τους με στόχο την προώθηση της online ψυχοθεραπείας.
Η online ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης (Videoconferencing Psychotherapy) είναι πλέον η επικρατέστερη μορφή online ψυχοθεραπείας και διεξάγεται ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ), όπως αυτές δημοσιεύτηκαν το 2013.