Η Πόλη της Καβάλας
Η Καβάλα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά λιμάνια της Ελλάδας. Με τη μοναδική της τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, αποτελεί έναν προορισμό γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.
Η πόλη σήμερα
«Γαλάζια πολιτεία» με κρυστάλλινες ακτές, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνά. Χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της θάλασσας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Καβάλα σας προσκαλεί να την ανακαλύψετε.
Πόλη γαλάζια, με καταγάλανα νερά, αμμώδεις παραλίες, τεράστια ακτογραμμή και οργανωμένες ή ανεξερεύνητες ακτές, με ταβερνάκια δίπλα στο κύμα κι αναπάντεχα όμορφα σημεία.

Ιστορία
Η γεωγραφική της θέση, το φυσικό της λιμάνι αλλά και η γειτνίαση με το χρυσοφόρο Παγγαίο όρος την καθιστούν μία από τις αρχαιότερες παραλιακές πόλεις της ευρύτερης περιοχής, με τα ίχνη της να χάνονται στα βάθη της προϊστορίας.
Σε αυτήν την πόλη ο Απόστολος Παύλος φτάνει για να διδάξει για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ. και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.
Πάνω στην τριγωνική χερσόνησο του λόφου της Καβάλας, μέχρι το 1864 περιοριζόταν η παλιά πόλη, που ήταν συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της βυζαντινής Χριστούπολης.

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στην αρχαία πόλη. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες.
Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων και κατείχε στρατηγική θέση. Το 356 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την πόλη, ολοκλήρωσε την οχύρωσή της και την μετονόμασε σε Φιλίππους. Στην εποχή αυτή ανάγεται και η πρώτη φάση του αρχαίου θεάτρου. Η πόλη εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες της Μακεδονίας.

Φρούριο Καβάλας
Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία “Ακρόπολις”. Κτίσθηκε το 1425 στα ερείπια της Βυζαντινής Ακροπόλεως της Χριστούπολης που είχε καταστραφεί το 1391.
Είναι ένας οχυρωμένος περίβολος, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους και χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος. Τα τείχη ενισχύονται από δύο τετράγωνους πύργους, από έναν πολυγωνικό, στη μέση περίπου της ανατολικής κορτίνας και έναν προμαχώνα στη Ν.Α. γωνία. Προορισμός του οχυρού ήταν ο έλεγχος του περάσματος της Εγνατίας οδού.

Παραλίες
Η Καβάλα διαθέτει πολυάριθμες παραλίες, χώρους για ανάπαυση και πεζοπορικές διαδρομές. Μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες. Δυτικά, την παραλία της Ραψάνης, τη δημοτική πλαζ της Καλαμίτσας και τον πολυχώρο του Μπάτη. Δυτικότερα, αν ακολουθήσετε την οδό αυτή θα βρείτε τις υπέροχες οργανωμένες ή και μη οργανωμένες, μεγάλες και μικρές παραλίες του Παληού, της Νέας Ηρακλείτσας, η οποία είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριουδάκι και της Νέας Περάμου. Στη συνέχεια βρίσκονται οι Αμμόλοφοι με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις υπέροχες αμμουδιές.

Παλιά Πόλη
Η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι μια εμπειρία που θέλεις να τη ζεις και να την ξαναζείς: να περπατάς στα πλακόστρωτα σοκάκια, να ρεμβάζεις με τη μαγευτική θέα, να διαβάζεις αγαπημένα αναγνώσματα, να δοκιμάζεις γεύσεις και μυρωδιές, να ανακαλύπτεις τα αλλεπάλληλα στρώματα της μακράς διαδρομής μιας πόλης που, μεταξύ άλλων, έχει άφθονες και πλούσιες ιστορίες να αφηγηθεί.

Καμάρες
Tο πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», μήκους 270μ. και μέγιστου ύψους 25μ. Στις αρχές του 16ου αιώνα η άνυδρη χερσόνησος της Παναγίας υδροδοτήθηκε με τα νερά που πηγάζουν από την περιοχή της Παλιάς Καβάλας. Οι Καμάρες στη σημερινή τους μορφή είναι έργο των αρχών του 16ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Χτίστηκαν μεταξύ 1520-1530, περίοδο κατά την οποία έγιναν στην Καβάλα μεγάλα έργα υποδομής.

Πανεπιστήμιο
Στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας εδρεύουν τα εξής τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:
Τμήμα Πληροφορικής
Τμήμα Φυσικής
Τμήμα Χημείας
Τμήμα Διοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας
Τμήμα Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής
