Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με τη λέξη βιολογικά αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους. Τέτοια προϊόντα συνήθως είναι
- Γεωργικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, μέλι, βαμβάκι)
- Ζωικά προϊόντα (αβγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας)
- Μεταποιημένα προϊόντα (κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, έλαιακαι άλλα)
Η συμβατική γεωργία από την άλλη είναι δεδομένο ότι οδηγεί σε περιβαλλοντική καταστροφή και φυσικά βλάπτει σε θανάσιμο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό διότι τα συμβατικά προϊόντα περιέχουν φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, νιτρικά και χημικά παρασιτοκτόνα που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή Λαχανικών μας, καθώς τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
Γιατί να επιλέξω βιολογικά λαχανικά;
- Έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα λόγω του ότι περιέχουν μικρότερη ποσότητα νερού και περισσότερη σάρκα.
- Αντικαρκινικό ρόλο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι πλούσια σε βιταμίνη C που αναστέλλει τον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης έχουν μειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη κατανάλωση έχει κατηγορηθεί με την εμφάνιση καρκίνου στομάχου και λευχαιμίας.
- Υψηλότερη θρεπτική αξία. Τα βιολογικά λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά. Υψηλότερα είναι επίσης τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων. Στα βιολογικά δημητριακά παρατηρούνται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών. Το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο βιολογικό γάλα είναι 90% υψηλότερο σε σχέση με το συμβατικό. Επιπλέον το βιολογικό γάλα παρουσιάζει υψηλά επίπεδα καλών λιπαρών οξέων και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε. Γενικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παρατηρούνται χαμηλότερες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών.
- Προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία επειδή βασίζεται σε φυσικές διεργασίες φροντίζει για την ισορροπία των οικοσυστημάτων μιας και βασίζεται στη μη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών ή ορμονών.