ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

kaimakotsalan ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΒΟΡΑ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Η άνοιξη έρχεται αργά στην αλπική ζώνη του Βόρα και συνεχίζεται μέχρι αργά το καλοκαίρι. Τα καταπράσινα λιβάδια του διακόπτονται από τις χιονούρες που αργολιώνουν και τα ποταμάκια που τα διατρέχουν. Από τον Ιούνιο είναι κατάφορτα με πολύχρωμα αγριολούλουδα. Η περιήγηση στα αλπικά λιβάδια του Βόρα αποτελεί ξεχωριστή χαρά για τους φωτογράφους της φύσης. Η πιο καλή εποχή για να γνωρίσουμε, να φωτογραφίσουμε και να απολαύσουμε τα αλπικά λιβάδια και την ξεχωριστή χλωρίδα του Βόρα είναι το καλοκαίρι.

Στην ανατολική πλευρά του Βόρα, στο φαράγγι Ράμνο Μπόρ, βρίσκεται το περίφημο Μαύρο Δάσος, μαγευτικό τοπίο από πανύψηλα πεύκα, ίσια σαν λαμπάδες, να αγναντεύουν τον καταγάλανο ουρανό. Σημαντικής χλωριδικής σημασίας στολίζει τον κάμπο της Αλμωπίας και την πλαγιά του Καϊμάκτσαλαν. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης είναι δύο. Μία από το χωρίο Ορμα, που βρίσκεται δίπλα στα Λουτρά και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που έχει αναγνωρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE.

Επίσης στο δασικό σύμπλεγμα που ορίζεται από τα χωριά Πευκωτό και Κάτω Κορυφή βρίσκεται το Δάσος Οξιάς του Πευκωτού, που έχει κηρυχθεί Μνημείο της Φύσης από το 1980. Άλλο αξιόλογο μνημείο της φύσης αποτελεί το Σπήλαιο Λουτρών Πόζαρ. Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάραθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πρίν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας. Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού. Υπάρχουν στοιχεία για την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από την Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Χιλιάδες ευρήματα και απολιθώματα από προϊστορικά ζώα έχουν ανακαλυφθεί στις σπηλιές και φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμακτσαλάν) Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 2030 μ. και είναι από υψηλότερα και πιο ανεπτυγμένα χιονοδρομικά της πατρίδας μας. Διαθέτει αρκετές πίστες για μικρούς και μεγάλους. Στο χιονοδρομικό κέντρο ο επισκέπτης θα βρει την ευκαιρία πολλών επιλογών αναψυχής και διασκέδασης, πέραν του σκι, όπως Snowmobile στην κατάλληλα διαμορφωμένη πίστα του χιονοδρομικού κέντρου, Snow Kite, Parapente, περιηγήσεις με το Snowcat στην κορυφή του βουνού (2524 μ.) στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Επιπλέον, μπορεί να ακολουθήσει Δασικές διαδρομές με την υποστήριξη συνοδών. Φυσικά εκτός των αναμενόμενων δραστηριοτήτων στο Καϊμακτσαλάν, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα και να επισκεφθεί αξιόλογους προορισμούς, όπως τους παρακάτω.

Λουτρά Πόζαρ Είναι μια μικρή και χαριτωμένη λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, και κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο. Βρίσκονται 13 χλμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37ο C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό κια δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους.

Άγιος Παντελεήμονας Η προνομιακή θέση του χωριού στη νοτιοδυτική όχθη της Βεγορίτιδας, η χαρακτηριστική μεσαιωνική ρυμοτομία και η πλούσια πολιτιστική παράδοση καθιστούν τον Άγιο Παντελεήμονα ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής.

Στο χωριό λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης των λιμνών Πετρών-Βεγορίτιδας, μιας περιοχής με σημαντικό οικοτουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Άρνισσα Όμορφη μικρή κωμόπολη στις όχθες της Βεγορίτιδας. Είναι γνωστή για την παραγωγή μήλων και την σχέση της με την λίμνη. Στην Άρνισσα υπάρχουν αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα και φιλόξενα ταβερνάκια.

Επικοινωνία

Travel Chronicles 2024